Artwork by Aaron Stainthorpe

* geschreven december 2012

 

Mijn naam is Anita, geboren 8 maart 1961 in Ouderkerk aan de Amstel, als jongste in een gezin van 4 kinderen. Met een vader die werkte en een moeder die gewoon moeder was.

 

Ik ging naar kleuterschool bij de nonnen. Daarna naar de lagere school, de Heilig Hartschool. Keurig alle zes de klassen doorlopen. Daarna ging ik naar de LTS (lagere technische school). Het eerste jaar was een experimenteel jaar met de huishoudschool. Ik bleef de LTS volgen, maar het is geen goede keus geweest.

In het examenjaar ben ik gestopt met school en toen ik 15 was ben ik gaan werken.

 

Ik ben begonnen als facturiste, ik vond het heerlijk om de hele dag achter de typemachine te zitten. Toen de computers hun intrede deden werd ik datatypiste bij hetzelfde bedrijf.

 

Daar heb ik ook de vader van de kinderen leren kennen. In 1980 hebben we een huisje gekocht en zijn we gaan samenwonen. 31 oktober 1985 zijn we getrouwd. 20 mei 1988 werd ons eerste kindje geboren en 1 maart 1991 ons tweede kindje.

Het huwelijk hield geen stand en in 1997 is het ontbonden. Ik ben een beetje zoekende geweest naar mezelf. In 2000 kwam er weer een man in mijn leven, maar ook die relatie strandde, dat was 2004. Sinds die tijd ben ik een happy single.

 

En al die jaren heb ik voor de kinderen mogen zorgen. Toen ze wat ouder werden was ik aan de beurt. Ik ging een re-integratietraject in met wisselend succes.

 

5 juni 2002 werd ik getroffen door een hartinfarct. Dat heeft grote impact gehad en nog. Ik heb ook nog diabetes ontwikkeld. Mijn re-integratie mislukte volkomen op dat moment. Ik werd even met rust gelaten en toen Remy in 2009 volledig uit huis ging, ging ik voorzichtig opnieuw proberen.

 

Eerst werd het vrijwilligerswerk in het verzorgingshuis. Bij de handwerkgroep voelde ik me niet echt thuis en toen ik in de keuken kon komen heb ik dat dankbaar aangenomen en er met heeeel veel plezier gewerkt. Toen dat goed ging, kwam ik in een volgende fase terecht. In 2010 kwam ik in traject bij een re-integratiebureau verbonden aan de sociale werkvoorziening. Ik werd postbezorgster. Ik doe het nu 2 jaar, in die tijd heb ik mijn indicatie binnengesleept en zo kon ik in september mijn eerste contract tekenen.